Video

Kaasboerderij valt vier keer in de prijzen met lekkerste kaas van het land

Gisteren om 18:30 • Aangepast gisteren om 22:16
nl
Herman en Mieke van den Heuvel van De Lange Hoeve in Genderen hebben vier Cum Laude Awards gewonnen voor de kazen die zij op hun boerderij maken. De belegen kaas won de gouden plak, de jong belegen kaas en een speciaal kruidenkaasje wonnen zilver en de oude kaas van de Lange Hoeve pakte de bronzen plak. De kaasmakers zijn trots op het vakmanschap waarmee ze deze prijs wisten binnen te slepen, al is het ook een klein beetje geluk. "Het koeienvoer, de koe en de temperatuur spelen allemaal mee."

"De Cum Laude keuring is de belangrijkste keuring voor boeren, zuivelmakers en kaasmakers in ons land", legt Mieke uit. Boeren die denken dat zij de lekkerste kaas hebben, kunnen hun kazen insturen. Een jury maakt een voorselectie uit al deze kazen. "Bij de prijsuitreiking komen uiteindelijk driehonderd boeren die denken dat ze de lekkerste kaas hebben. We zijn ontzettend trots dat wij in de prijzen zijn gevallen", vertelt de eigenaresse van De Lange Hoeve.

De boerderij in Genderen, die de vader van Herman in 1968 begon, is al vaker in de prijzen gevallen. "Wij hebben vijfentwintig tot dertig prijzen gewonnen met onze kazen", vertelt Mieke trots. Niet voor niets levert de kaasboerderij hun kazen aan Albert Heijn.

Wie denkt dat de prijswinnende kazen uit de meest bijzondere receptuur bestaan, heeft het mis. "Onze naturelkazen worden het best verkocht en die vallen ook het vaakst in de prijs. Dat is de basis voor alle andere kazen die we maken."

"Aan de keukentafel

Samen met haar man Herman bedenkt ze de gekste combinaties voor de kazen. "Dan zitten we aan de keukentafel met een wijntje en een naturelkaas en dan brainstormen we over welke smaken deze kaas kan verrijken", lacht ze.

Herman gaat vervolgens met de medewerkers van de boerderij aan de slag om de lekkerste kazen te maken. "De melk van onze 325 koeien komt via een tank van vijfduizend liter in onze kaasbak terecht", vertelt de boer, terwijl hij trots door zijn boerderij loopt.

"De melk wordt doorgeroerd tot een soort dikke pudding waar vervolgens stukken uit gesneden worden. De kazen worden vervolgens in een pekelbad gelegd om ze te zouten. Daarna gaan ze in vaten waarin ze voorgeperst worden en omgekeerd worden voor een mooie vorm. De kazen moeten dan nog rijpen en er moet een coatinglaag overheen", zegt Herman.

"Je kunt het eten van de koeien soms terug proeven, ook de omstandigheden van de koe en de buitentemperatuur spelen bijvoorbeeld mee. Alles moet kloppen om een prijswinnende kaas te maken", zegt Mieke.

De belegen kaas van de Lange Hoeve won de gouden plak (foto: Noël van Hooft).
De belegen kaas van de Lange Hoeve won de gouden plak (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!