Vleeskauwgom CowGum: niet om gedachteloos in je mond te stoppen
CowGum, zoals de vleeskauwgom heet, werd dinsdag gratis uitgedeeld in de hal van station Den Bosch Centraal. En daarover was goed nagedacht.
"Kauwgom is iets dat je gedachteloos in je mond stopt. We hebben er bewust een vleessmaak aan toegevoegd om dat gedachteloze eraf te halen. Het was onze bedoeling helemaal niet om een lekkere kauwgom te maken, maar om vragen te laten ontstaan", zegt Wim Coenraadts, een van de initiatiefnemers van CowGum.
Vragen serverenCoenraadts werkt voor Slagerij de Hamvraag, dat niet zomaar een slagerij is. Het bedrijf serveert namelijk geen vlees, maar vleesvragen. Om aandacht te vragen voor wat vlees precies is. Zoals welke mooie en mindere zaken bij vlees komen kijken.
Achteloos dode dieren etenWant we kauwen gedachteloos op vlees, zo vindt Slagerij de Hamvraag. Tot wel drie keer per dag eten we achteloos dode dieren. CowGum moet daarentegen tot denken aanzetten. Waarom eten we zo vaak vlees? En eten we het wel voor de smaak?
BouillonsmaakDat aanzetten tot denken lijkt in ieder geval te lukken, ontdekte onze verslaggeefster dinsdag. Ze stopte de kauwgom in de mond, om het niet lang daarna vanwege de 'bouillonsmaak' snel weer uit de mond te halen. Ook had de kauwgom volgens haar iets weg van zoute drop.
Reizigers in Den Bosch denken er gemengd over. "Da's raar spul", zegt een man. "Ik vind het niet lekker", vult een vrouw aan. Maar lekker hoeft het volgens Coenraadts dus ook niet te zijn.
Meer weten?Wie meer wil weten over de vleeskauwgom en over de vleesproductie kan binnenkort terecht bij Slagerij de Hamvraag. De 'slagerij' is tijdelijk gevestigd aan Achter het wild varken in Den Bosch.