Artikelen over Eten en drinkenZoete creaties en frikandelkunsten: snacks die Brabant veroverdenUren in de rij staan voor de nieuwste eettrends, dankzij social media zien we steeds vaker een 'food hype'. Zo ook afgelopen week in Den Bosch waar het, dankzij de promotie van een influencer, storm loopt bij restaurant Pilkington's. Daar gaat de 'crazy crumble' viraal. Zo'n eethype verdwijnt vaak net zo snel als deze verschijnt. Deze virale voedselhypes zijn allemaal voorbij gekomen in Brabant0:46Reserveringen stromen binnen nu sterrenchef stopt: ‘Ik ga een niveau hoger’Sterrenchef Soenil Bahadoer (57) is bedolven onder honderden reacties en reserveringen nadat hij bekendmaakte dat tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen stopt. Het restaurant sluit op 1 mei, maar de chef-kok gaat door. Over zijn toekomst blijft hij vaag: “We gaan aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Ik wil gewoon een niveau hoger gaan, nog één keer knallen.” En is dat dan in Brabant of internationaal?0:46Sterrenkok Soenil Bahadoer stopt met restaurant De LindehofTopchef Soenil Bahadoer stopt na 30 jaar met zijn tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. De chef-kok zal op 1 mei de deuren sluiten omdat hij iets nieuws wil gaan doen. Aan De Telegraaf laat hij weten dat hij grootse plannen heeft 'waarmee ik iedereen in binnen- en zelfs buitenland zal verrassen'. Wat dat precies is, wil de sterrenkok nog niet verklappen.Goede voornemens voor afvallen moeilijk vol te houden, professor geeft tipsDe goede voornemens van een flinke groep Brabanders zijn alweer in de prullenbak beland. Vooral degene die willen afvallen hebben het moeilijk. De verleiding van het ongezonde eten zoals chips en chocolade blijkt in veel gevallen te groot. Volgens hersenprofessor Esther Aarts uit Eindhoven is dat verklaarbaar. "Vroeger was eten schaars, waardoor we zoveel mogelijk calorieën in korte tijd binnen wilden krijgen."VideoDit kun je doen met overgebleven oliebollen: van 'oliedel' tot 'sushibol'We harken tijdens oudjaarsdag de ene na de andere oliebol naar binnen. Maar wat doen we met de overgebleven oliebollen? We vroegen het tv-kok Danny Jansen én gingen zelf aan de slag. "Ik ben een groot voorstander van frikandellen, maar een frikandel in een oliebol, daar kan ik me niks bij voorstellen."Robèrt van Beckhoven geeft spoedcursus oliebolbakken: 'Boter!'Als het vuurwerk de lucht in gaat, zakken de oliebollen in het vet. Maar wie ooit geprobeerd heeft deze lekkernij zelf te bakken, weet dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Aangebakken, niet gaar, te krokant, te slap; het kan allemaal mis gaan. Meesterbakker Robèrt van Beckhoven legt uit hoe je dé perfecte oliebol bakt: "Je moet goed snappen hoe het werkt."Met Schrobbelèr, een Crolie of Dubai? Dit zijn de oliebollentrends van 2024Een oliebol met krentjes? Dat is zó passé. Tegenwoordig vul je ‘m met chocolade en pistache: de Dubai-oliebol is het helemaal. En als je uit Tilburg komt, krijg je een pipet bij je oliebol voor de echte Schrobbelèr-ervaring. Sowieso blijkt Tilburg de stad waar je wezen moet voor exotische oliebollen.Ook gefrituurd smaakt-ie prima: Brabants trots, maar dan uit het vetWil je dinsdag eens iets origineels eten tijdens oudjaarsavond? Probeer dan eens de vetklep. Een experiment van bakker Jan Nagelkerke in Oudenbosch.Slechts één provincie met nog meer oliebollenbakkers dan BrabantMet krentjes of zonder? Het is weer de tijd van het jaar dat we massaal oliebollen bakken en eten. Zeker in Brabant, want er zijn maar liefst tachtig oliebolbakbedrijven die met kramen oliebollen verkopen. Onze provincie staat daarmee op plek twee als het gaat om de meeste oliebolondernemers van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).Wat vind jij?Naar de supermarkt op eerste kerstdag: 'Fantastisch dat het kan'Kerst 'vieren' in de supermarkt. Voor veel mensen is het een feestje dat de meeste supers in Brabant op eerste kerstdag open zijn. Zoals voor de klanten van een winkel in Boxtel. Ze kwamen vandaag nog even langs om dat ene vergeten ingrediënt voor het kerstdiner te halen of gewoon om lekker rustig boodschappen te doen.Topdrukte bij de slager vlak voor kerst: 'Ongelofelijk hoeveel ik verkoop'Nog even snel de laatste boodschappen doen voor de kerstdagen. Het zorgt deze dinsdag voor flinke drukte bij supermarkten, kaas- en groenteboeren, bakkers en natuurlijk ook bij slagers: zoals Van Kraaij in Schaijk. "Dit is absoluut de drukste dag van het jaar in de winkel."Kok Maurice en zijn team zorgen voor heerlijk kerstdiner in dit ziekenhuisWatertandend wachten tot je eindelijk mag aanschuiven voor het kerstdiner. Hoewel de patiënten van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven misschien niet de kerstdagen hebben die ze hadden gehoopt, wordt de ervaring van een kerstdiner hen niet geheel ontnomen. De koks onder leiding van Maurice Saive zijn al maanden bezig om een heerlijk feestmaal samen te stellen voor de patiënten: "Het zijn zowel klassiekers als trendy gerechten."1:28'Saai en sober' shoppen, zo overleef je de kerstboodschappenHet is er druk, luidruchtig, het zweet breekt je uit en je zou degene die nét het laatste zakje rucolasla voor je neus weggrist wel in de haren willen vliegen. De laatste kerstboodschappen doen: het is een heuse topsport te noemen. Maar hoe houd je jezelf een beetje staande in een stampvolle supermarkt?Unilever en Unox na bijna 100 jaar uit elkaar: 'Navelstreng doorgeknipt'Bijna een eeuw lang waren ze onlosmakelijk met elkaar verbonden: Unox en Unilever. Maar daar komt volgend jaar verandering in, want Unilever wil af van Unox. Het merk, bekend van rookworsten en soepen, wordt overgenomen door Zwanenberg Food Group uit Almelo, zo werd woensdag bekendgemaakt. Daarmee komt er na zo’n honderd jaar een eind aan de verbintenis tussen de twee van oorsprong Osse bedrijven. "De navelstreng wordt nu echt doorgeknipt."PRAAT MEEDit Brabantse bedrijf wil dat jij over een paar jaar insecten eet met kerstRoergebakken sprinkhaan op een bedje van rucola, gevolgd door een meelwormen-burger met smokey krekelsaus en als dessert een soufflé van gekarameliseerde wasmotlarf. Zo ziet jouw kerstmenu er over een paar jaar misschien wel uit. Volgens New Generation Nutrition uit Den Bosch is dat een kwestie van tijd.Zo gebruik je de Brabantse keuken als inspiratie voor je kerstdinerKerst is voor velen hét moment van het jaar om gezellig samen te zijn met familie en vrienden. Daar hoort dan vaak ook lekker eten bij. Maar koken voor zoveel mensen kan best een uitdaging zijn. Andréa Janssen, auteur van het Kookboek van Brabant, adviseert om dit jaar - hoe kan het ook anders - iets typisch Brabants op tafel te zetten. Denk aan een koude schotel, stoofpotjes met een lokale likeur of de zoete Brabantse broeder. “Dat maakt de feestdagen nóg gezelliger.”Joey's frietwagen is total loss na ongeluk op de A2: 'Het ging zo snel'In plaats van twee frietwagens, moet Van Zon’s Catering uit Boxtel het de komende tijd met nog maar een wagen doen. De andere is na een aanrijding dinsdagmiddag op de A2 total loss. "Ik voelde een duw, wij spoten daardoor naar voren en binnen drie seconden lagen we in de vangrail", vertelt Joey van Osch, de chauffeur van de auto met frietwagen.1:33Bossche Bol verpakt als bonbon: ‘Je mag niet aan het origineel komen’Tienduizenden echte Bossche Bollen worden er elke week gegeten. Een mega-succes dus. En daarom hebben ze bij Bakkerij Royal een variant op dé bol gemaakt: een Bossche bonbon. “We proberen onze trots op allerlei manieren te presenteren”, zegt Gido van der Staak. En het is een succes, de productie is na een week al opgeschroefd. Maar volgens de meeste Bosschenaren mag je helemaal niet aan ‘hun’ Bossche Bol komen. Of toch wel?0:33Deze installatie moet van zout water drinkwater maken: 'Historisch'Een nieuw wapen tegen het drinkwatertekort is maandag gepresenteerd in Drongelen. Voor Brabant Water is het een primeur: voor het eerst pompt de organisatie geen zoet, maar een beetje zout grondwater op. De proef moet laten zien of dat over enkele jaren op grote schaal als drinkwater te gebruiken is. "Dit is een historisch moment", zegt directeur Rob van Dongen.Ratten krioelen bij fastfoodrestaurants, rattenvanger weer in actieHet krioelt weer van de ratten bij de restaurants van fastfoodketens aan de Beneluxweg in Oosterhout. In het voorjaar werden er al 175 ratten afgeschoten, maar de plek blijft aantrekkelijk voor het ongedierte. En dus worden er opnieuw rattenvangers ingezet. De gemeente vindt het bovendien hoog tijd dat ook het gedrag van degenen die de rommel bij de restaurants veroorzaken verandert: "Je kan die ratten nu wel afschieten, maar als er niet opgeruimd wordt, hebben we in het voorjaar weer een plaag.”1:20Bierverzamelaars ruilen volop: 'Ik ben het pronkstuk van zijn verzameling'Je kunt het zo gek niet verzinnen en het is er te vinden op de bierbeurs. Frans vond er zelfs zijn vrouw. "Ze is de mooiste uit mijn verzameling." En zo kwamen er meer verzamelaars uit binnen- en buitenland zaterdag naar Lieshout. Dit zijn de mooiste verzamelaars.VideoZoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van startDe jaarlijkse zoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is weer geopend. Iedereen mag meedoen en kan zich vanaf maandag inschrijven. Deze editie zijn er zelfs twee nieuwe categorieën: het 'Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje' en het 'Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje'. Kok en jurylid Danny Jansen legt het uit.Kijkje in de keuken van Heel Holland Bakt: 'Laat je niet gek maken'Bakkers klaar? Bakken maar! De welbekende uitspraak van André van Duin was vanaf zondag weer wekelijks te horen op de televisie. Dit jaar doen de Brabanders Mitchell en Wim mee aan het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Zij trekken samen met acht anderen hun schort en keukenmachines uit de kast om de jury te verbluffen met hun bakkunsten. Maar hoe gaat het er achter de schermen eigenlijk aan toe? Oud-winnaar Anouk Glaudemans (48) uit Waalwijk geeft een kijkje in de keuken van het populaire programma.Zo helpt Janine als influencer graag anderen om fitter te wordenVeel mensen nemen zich voor om meer te sporten en gezonder te eten. Maar zo eenvoudig is dat niet. Fitness-influencer Janine Smulders (21) uit Eindhoven biedt de helpende hand. Ze geeft tips en laat zien hoe je gezond en fit door het dagelijkse leven kunt gaan. En dat blijft niet ongezien. Janine heeft op Instagram en TikTok intussen tienduizenden volgers met wie ze tips over fitness en gezonde voeding deelt.Eric deed mee aan WK Wijnproeven: 'Bij de laatste twee ging ik twijfelen'Bij de meeste wereldkampioenschappen is alcohol uit den boze, maar bij het WK Blindproeven in Frankrijk niet. Tijdens dit bijzondere WK werd zaterdagmiddag getest welk team het best wijn kan proeven. Het team van de Brabantse Wijnsociëteit uit Goirle werd eerder al Nederlandse kampioen, waardoor het naar het WK mocht. "Het is heel leuk dat wij als amateurs mee mogen doen tussen al die professionals", vertelt wijnproever en deelnemer Eric Hoepelman.De Rozario raakt ster kwijt: 'Mijn kinderen zijn de echte sterren'Het is een pijnlijke maandagmiddag voor chef Jermain de Rozario, van restaurant De Rozario in Helmond. De zaak verloor als enige restaurant in de provincie Noord-Brabant haar Michelinster. Vijf jaar lang droeg De Rozario de onderscheiding, die in het teken staat van hoge kwaliteit en uitzonderlijke kooktechnieken, maar daar komt nu dus verandering in. "Natuurlijk is het pijnlijk en teleurstellend. Maar als je wilt winnen, dan moet je ook kunnen verliezen", reageert de chef.Oud recept, maar slager bakt voor derde keer beste gehaktbalVoor de derde keer heeft Keurslager Jongmans in Klundert de landelijke verkiezing 'Lekkerste Bal Gehakt' gewonnen. Volgens Isa Jongmans is het geen toeval: “We hebben steeds hetzelfde unieke recept en het helpt dat er elke keer een andere jury zat.” Eerder was haar zaak al de beste in 2019 en 2022.1:14Voedseltuin oogst waardering met prijs voor groentelevering aan voedselbankVan pastinaak tot peterselie en van aardbeien tot pompoenen. In voedseltuin Villanuvea in Den Bosch werken 32 vrijwilligers elke dag om tientallen soorten groenten en fruit te verbouwen en oogsten. En alles gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Hun inzet is onlangs beloond met een prijs én een geldbedrag van 1000 euro. "We zijn enorm trots dat ons werk gewaardeerd wordt", vertelt voorzitter Ton Heine (75).1:33Dankzij samen koken heeft Maria uit Roemenië nu zelfs een nieuw huisMaria Badea uit Tilburg doet er helemaal niet moeilijk over. Ze zegt het zonder aarzeling: “Soms ben ik heel erg eenzaam. Het is niet leuk, de hele dag alleen thuis zijn.” Maria kwam twintig jaar geleden vanuit Roemenië naar ons land. Inmiddels zijn de kinderen naar school of aan het studeren en komen de muren op haar af. Maar gelukkig is er één keer per week een ontsnapping. Dan gaat ze samen met anderen koken. En dat levert haar veel op, zelfs een nieuw huis.Alle ritten geschrapt en boeken onmogelijk: drama Dinner Train nog groterDinner Train heeft al zijn ritten voor dit jaar geannuleerd en nieuwe boekingen zijn niet meer mogelijk via de website. Het Oisterwijkse bedrijf achter het rijdende treinrestaurant zit al langere tijd in de problemen. Mensen van wie de boekingen werden geannuleerd, worden niet terugbetaald en ook medewerkers wachten al langere tijd op hun salaris. Op sociale media spreken klanten van Dinner Train schande van de gang van zaken.Poepbacterie uit drinkwater: koken is niet meer nodigInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel mogen weer gewoon water uit de kraan drinken. Het kookadvies dat sinds vorige week dinsdagavond in deze regio gold voor kraanwater is per direct opgeheven, zo laat Brabant Water maandagmiddag weten. Inwoners zitten nog dagenlang zonder schoon drinkwaterInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel moeten nog dagenlang wachten tot het drinkwater schoon is. De definitieve oorzaak van de besmetting van het water met de E. colibacterie is nog niet gevonden. Sinds dinsdagavond geldt een kookadvies omdat in het drinkwater "hele kleine sporen" van de poepbacterie zijn gevonden. Geen bronwater meer in de schappen na vondst poepbacterie in drinkwaterMensen slaan massaal mineraalwater in nu Brabant Water de E. colibacterie heeft gevonden in drinkwater in Boxtel en omgeving. De schappen in supermarkten in Boxtel zijn helemaal leeg. "Of we woensdag al water hebben, is de vraag", zegt een medewerkster. "Dat hebben we wel gevraagd, maar dat is misschien te kort dag. We hebben sowieso extra besteld voor donderdag."'Femke Bol' in de vitrine bij patisserie in Vught: 'Ze lopen superhard'Patisserie De Rouw in Vught heeft sinds maandag beslag weten te leggen op een sportieve culinaire bijzonderheid. In de vitrine ligt een chocolade-lekkernij waarvoor je met hoge snelheid naar de Vughtse patisserie moet rennen: de Femke Chocolade-Bol. Enige haast is wel geboden om eigengemaakte chocolade-bol te bemachtigen, want op is op. Wilde bramen plukken, maar pas op voor wriemelende wormpjesZe hangen weer in trossen aan de struiken en kleuren robijnrood en purperpaars, klaar om geplukt te worden. Langs de bosrand, in de berm bij wandelpaden, langs het spoor, overal kun je bramen vinden. Maar stop de gezonde lekkernij niet zomaar in je mond, want er wriemelt meer in rond dan je denkt.0:59Slagers glunderen na rampzalig voorjaar: 'Het is eindelijk barbecueweer'Eindelijk schijnt de zon deze week weer volop in Brabant en dat betekent: barbecueën! De afgelopen maanden ontbrak het juist aan dat barbecueweer en dat hebben de slagers gemerkt. "Heel het voorjaar liepen we flink extra omzet mis, maar een lange nazomer zou het nog goed kunnen maken", hoopt slager Lars van Riel uit Oosterhout. 1:09Kweekvlees is nog niet op de markt maar we vinden er wel wat vanKweekvlees voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-je-bedshow. Het is voor ons 'simpele' mensen amper voor te stellen dat je vlees kunt eten zonder dat er een dier voor is geslacht. “We vinden het raar. Maar als we er langer over praten, ook weer niet.”Kweekvlees is hard op weg naar ons bord, dit moet je wetenKweekvlees, het klinkt als iets eigenaardigs en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit op ons bordje ligt. Onlangs mocht een select gezelschap de allereerste kweekvleesburger in Europa proeven, gemaakt uit stamcellen van een koe. Maar wat is kweekvlees en wat kan het ons brengen?Leon proefde kweekvlees en weet nu zeker: 'Ik wil m'n koeien laten leven'Een sissende hamburger, vers van de barbecue, terwijl de koe van wie het vlees komt nog vrolijk door de wei hobbelt. Je zou denken, dat is toekomstmuziek. Maar dit innovatieve stukje vlees is dichterbij dan je denkt. Veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode proefde de eerste kweekvleesburger in Europa. Hij hoopt in de toekomst een kweekvleesboerderij te openen op zijn erf. 1:20Oma Mia (92) kookt met kleindochter Bibi en is een grote hit op TikTokZe moet er zelf nog een beetje aan wennen, maar oma Mia is een ware hit op TikTok en Instagram. Samen met haar kleindochter Bibi Loomans kookt ze gerechten zoals vroeger. Honderdduizenden mensen bekijken de filmpjes van Bibi en Mia en er komt nu zelfs een kookboek. "Eerst durfde ik dit helemaal niet te doen."
Zoete creaties en frikandelkunsten: snacks die Brabant veroverdenUren in de rij staan voor de nieuwste eettrends, dankzij social media zien we steeds vaker een 'food hype'. Zo ook afgelopen week in Den Bosch waar het, dankzij de promotie van een influencer, storm loopt bij restaurant Pilkington's. Daar gaat de 'crazy crumble' viraal. Zo'n eethype verdwijnt vaak net zo snel als deze verschijnt. Deze virale voedselhypes zijn allemaal voorbij gekomen in Brabant
0:46Reserveringen stromen binnen nu sterrenchef stopt: ‘Ik ga een niveau hoger’Sterrenchef Soenil Bahadoer (57) is bedolven onder honderden reacties en reserveringen nadat hij bekendmaakte dat tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen stopt. Het restaurant sluit op 1 mei, maar de chef-kok gaat door. Over zijn toekomst blijft hij vaag: “We gaan aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Ik wil gewoon een niveau hoger gaan, nog één keer knallen.” En is dat dan in Brabant of internationaal?
0:46Sterrenkok Soenil Bahadoer stopt met restaurant De LindehofTopchef Soenil Bahadoer stopt na 30 jaar met zijn tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. De chef-kok zal op 1 mei de deuren sluiten omdat hij iets nieuws wil gaan doen. Aan De Telegraaf laat hij weten dat hij grootse plannen heeft 'waarmee ik iedereen in binnen- en zelfs buitenland zal verrassen'. Wat dat precies is, wil de sterrenkok nog niet verklappen.
Goede voornemens voor afvallen moeilijk vol te houden, professor geeft tipsDe goede voornemens van een flinke groep Brabanders zijn alweer in de prullenbak beland. Vooral degene die willen afvallen hebben het moeilijk. De verleiding van het ongezonde eten zoals chips en chocolade blijkt in veel gevallen te groot. Volgens hersenprofessor Esther Aarts uit Eindhoven is dat verklaarbaar. "Vroeger was eten schaars, waardoor we zoveel mogelijk calorieën in korte tijd binnen wilden krijgen."
VideoDit kun je doen met overgebleven oliebollen: van 'oliedel' tot 'sushibol'We harken tijdens oudjaarsdag de ene na de andere oliebol naar binnen. Maar wat doen we met de overgebleven oliebollen? We vroegen het tv-kok Danny Jansen én gingen zelf aan de slag. "Ik ben een groot voorstander van frikandellen, maar een frikandel in een oliebol, daar kan ik me niks bij voorstellen."
Robèrt van Beckhoven geeft spoedcursus oliebolbakken: 'Boter!'Als het vuurwerk de lucht in gaat, zakken de oliebollen in het vet. Maar wie ooit geprobeerd heeft deze lekkernij zelf te bakken, weet dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Aangebakken, niet gaar, te krokant, te slap; het kan allemaal mis gaan. Meesterbakker Robèrt van Beckhoven legt uit hoe je dé perfecte oliebol bakt: "Je moet goed snappen hoe het werkt."
Met Schrobbelèr, een Crolie of Dubai? Dit zijn de oliebollentrends van 2024Een oliebol met krentjes? Dat is zó passé. Tegenwoordig vul je ‘m met chocolade en pistache: de Dubai-oliebol is het helemaal. En als je uit Tilburg komt, krijg je een pipet bij je oliebol voor de echte Schrobbelèr-ervaring. Sowieso blijkt Tilburg de stad waar je wezen moet voor exotische oliebollen.
Ook gefrituurd smaakt-ie prima: Brabants trots, maar dan uit het vetWil je dinsdag eens iets origineels eten tijdens oudjaarsavond? Probeer dan eens de vetklep. Een experiment van bakker Jan Nagelkerke in Oudenbosch.
Slechts één provincie met nog meer oliebollenbakkers dan BrabantMet krentjes of zonder? Het is weer de tijd van het jaar dat we massaal oliebollen bakken en eten. Zeker in Brabant, want er zijn maar liefst tachtig oliebolbakbedrijven die met kramen oliebollen verkopen. Onze provincie staat daarmee op plek twee als het gaat om de meeste oliebolondernemers van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).
Wat vind jij?Naar de supermarkt op eerste kerstdag: 'Fantastisch dat het kan'Kerst 'vieren' in de supermarkt. Voor veel mensen is het een feestje dat de meeste supers in Brabant op eerste kerstdag open zijn. Zoals voor de klanten van een winkel in Boxtel. Ze kwamen vandaag nog even langs om dat ene vergeten ingrediënt voor het kerstdiner te halen of gewoon om lekker rustig boodschappen te doen.
Topdrukte bij de slager vlak voor kerst: 'Ongelofelijk hoeveel ik verkoop'Nog even snel de laatste boodschappen doen voor de kerstdagen. Het zorgt deze dinsdag voor flinke drukte bij supermarkten, kaas- en groenteboeren, bakkers en natuurlijk ook bij slagers: zoals Van Kraaij in Schaijk. "Dit is absoluut de drukste dag van het jaar in de winkel."
Kok Maurice en zijn team zorgen voor heerlijk kerstdiner in dit ziekenhuisWatertandend wachten tot je eindelijk mag aanschuiven voor het kerstdiner. Hoewel de patiënten van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven misschien niet de kerstdagen hebben die ze hadden gehoopt, wordt de ervaring van een kerstdiner hen niet geheel ontnomen. De koks onder leiding van Maurice Saive zijn al maanden bezig om een heerlijk feestmaal samen te stellen voor de patiënten: "Het zijn zowel klassiekers als trendy gerechten."
1:28'Saai en sober' shoppen, zo overleef je de kerstboodschappenHet is er druk, luidruchtig, het zweet breekt je uit en je zou degene die nét het laatste zakje rucolasla voor je neus weggrist wel in de haren willen vliegen. De laatste kerstboodschappen doen: het is een heuse topsport te noemen. Maar hoe houd je jezelf een beetje staande in een stampvolle supermarkt?
Unilever en Unox na bijna 100 jaar uit elkaar: 'Navelstreng doorgeknipt'Bijna een eeuw lang waren ze onlosmakelijk met elkaar verbonden: Unox en Unilever. Maar daar komt volgend jaar verandering in, want Unilever wil af van Unox. Het merk, bekend van rookworsten en soepen, wordt overgenomen door Zwanenberg Food Group uit Almelo, zo werd woensdag bekendgemaakt. Daarmee komt er na zo’n honderd jaar een eind aan de verbintenis tussen de twee van oorsprong Osse bedrijven. "De navelstreng wordt nu echt doorgeknipt."
PRAAT MEEDit Brabantse bedrijf wil dat jij over een paar jaar insecten eet met kerstRoergebakken sprinkhaan op een bedje van rucola, gevolgd door een meelwormen-burger met smokey krekelsaus en als dessert een soufflé van gekarameliseerde wasmotlarf. Zo ziet jouw kerstmenu er over een paar jaar misschien wel uit. Volgens New Generation Nutrition uit Den Bosch is dat een kwestie van tijd.
Zo gebruik je de Brabantse keuken als inspiratie voor je kerstdinerKerst is voor velen hét moment van het jaar om gezellig samen te zijn met familie en vrienden. Daar hoort dan vaak ook lekker eten bij. Maar koken voor zoveel mensen kan best een uitdaging zijn. Andréa Janssen, auteur van het Kookboek van Brabant, adviseert om dit jaar - hoe kan het ook anders - iets typisch Brabants op tafel te zetten. Denk aan een koude schotel, stoofpotjes met een lokale likeur of de zoete Brabantse broeder. “Dat maakt de feestdagen nóg gezelliger.”
Joey's frietwagen is total loss na ongeluk op de A2: 'Het ging zo snel'In plaats van twee frietwagens, moet Van Zon’s Catering uit Boxtel het de komende tijd met nog maar een wagen doen. De andere is na een aanrijding dinsdagmiddag op de A2 total loss. "Ik voelde een duw, wij spoten daardoor naar voren en binnen drie seconden lagen we in de vangrail", vertelt Joey van Osch, de chauffeur van de auto met frietwagen.
1:33Bossche Bol verpakt als bonbon: ‘Je mag niet aan het origineel komen’Tienduizenden echte Bossche Bollen worden er elke week gegeten. Een mega-succes dus. En daarom hebben ze bij Bakkerij Royal een variant op dé bol gemaakt: een Bossche bonbon. “We proberen onze trots op allerlei manieren te presenteren”, zegt Gido van der Staak. En het is een succes, de productie is na een week al opgeschroefd. Maar volgens de meeste Bosschenaren mag je helemaal niet aan ‘hun’ Bossche Bol komen. Of toch wel?
0:33Deze installatie moet van zout water drinkwater maken: 'Historisch'Een nieuw wapen tegen het drinkwatertekort is maandag gepresenteerd in Drongelen. Voor Brabant Water is het een primeur: voor het eerst pompt de organisatie geen zoet, maar een beetje zout grondwater op. De proef moet laten zien of dat over enkele jaren op grote schaal als drinkwater te gebruiken is. "Dit is een historisch moment", zegt directeur Rob van Dongen.
Ratten krioelen bij fastfoodrestaurants, rattenvanger weer in actieHet krioelt weer van de ratten bij de restaurants van fastfoodketens aan de Beneluxweg in Oosterhout. In het voorjaar werden er al 175 ratten afgeschoten, maar de plek blijft aantrekkelijk voor het ongedierte. En dus worden er opnieuw rattenvangers ingezet. De gemeente vindt het bovendien hoog tijd dat ook het gedrag van degenen die de rommel bij de restaurants veroorzaken verandert: "Je kan die ratten nu wel afschieten, maar als er niet opgeruimd wordt, hebben we in het voorjaar weer een plaag.”
1:20Bierverzamelaars ruilen volop: 'Ik ben het pronkstuk van zijn verzameling'Je kunt het zo gek niet verzinnen en het is er te vinden op de bierbeurs. Frans vond er zelfs zijn vrouw. "Ze is de mooiste uit mijn verzameling." En zo kwamen er meer verzamelaars uit binnen- en buitenland zaterdag naar Lieshout. Dit zijn de mooiste verzamelaars.
VideoZoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van startDe jaarlijkse zoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is weer geopend. Iedereen mag meedoen en kan zich vanaf maandag inschrijven. Deze editie zijn er zelfs twee nieuwe categorieën: het 'Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje' en het 'Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje'. Kok en jurylid Danny Jansen legt het uit.
Kijkje in de keuken van Heel Holland Bakt: 'Laat je niet gek maken'Bakkers klaar? Bakken maar! De welbekende uitspraak van André van Duin was vanaf zondag weer wekelijks te horen op de televisie. Dit jaar doen de Brabanders Mitchell en Wim mee aan het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Zij trekken samen met acht anderen hun schort en keukenmachines uit de kast om de jury te verbluffen met hun bakkunsten. Maar hoe gaat het er achter de schermen eigenlijk aan toe? Oud-winnaar Anouk Glaudemans (48) uit Waalwijk geeft een kijkje in de keuken van het populaire programma.
Zo helpt Janine als influencer graag anderen om fitter te wordenVeel mensen nemen zich voor om meer te sporten en gezonder te eten. Maar zo eenvoudig is dat niet. Fitness-influencer Janine Smulders (21) uit Eindhoven biedt de helpende hand. Ze geeft tips en laat zien hoe je gezond en fit door het dagelijkse leven kunt gaan. En dat blijft niet ongezien. Janine heeft op Instagram en TikTok intussen tienduizenden volgers met wie ze tips over fitness en gezonde voeding deelt.
Eric deed mee aan WK Wijnproeven: 'Bij de laatste twee ging ik twijfelen'Bij de meeste wereldkampioenschappen is alcohol uit den boze, maar bij het WK Blindproeven in Frankrijk niet. Tijdens dit bijzondere WK werd zaterdagmiddag getest welk team het best wijn kan proeven. Het team van de Brabantse Wijnsociëteit uit Goirle werd eerder al Nederlandse kampioen, waardoor het naar het WK mocht. "Het is heel leuk dat wij als amateurs mee mogen doen tussen al die professionals", vertelt wijnproever en deelnemer Eric Hoepelman.
De Rozario raakt ster kwijt: 'Mijn kinderen zijn de echte sterren'Het is een pijnlijke maandagmiddag voor chef Jermain de Rozario, van restaurant De Rozario in Helmond. De zaak verloor als enige restaurant in de provincie Noord-Brabant haar Michelinster. Vijf jaar lang droeg De Rozario de onderscheiding, die in het teken staat van hoge kwaliteit en uitzonderlijke kooktechnieken, maar daar komt nu dus verandering in. "Natuurlijk is het pijnlijk en teleurstellend. Maar als je wilt winnen, dan moet je ook kunnen verliezen", reageert de chef.
Oud recept, maar slager bakt voor derde keer beste gehaktbalVoor de derde keer heeft Keurslager Jongmans in Klundert de landelijke verkiezing 'Lekkerste Bal Gehakt' gewonnen. Volgens Isa Jongmans is het geen toeval: “We hebben steeds hetzelfde unieke recept en het helpt dat er elke keer een andere jury zat.” Eerder was haar zaak al de beste in 2019 en 2022.
1:14Voedseltuin oogst waardering met prijs voor groentelevering aan voedselbankVan pastinaak tot peterselie en van aardbeien tot pompoenen. In voedseltuin Villanuvea in Den Bosch werken 32 vrijwilligers elke dag om tientallen soorten groenten en fruit te verbouwen en oogsten. En alles gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Hun inzet is onlangs beloond met een prijs én een geldbedrag van 1000 euro. "We zijn enorm trots dat ons werk gewaardeerd wordt", vertelt voorzitter Ton Heine (75).
1:33Dankzij samen koken heeft Maria uit Roemenië nu zelfs een nieuw huisMaria Badea uit Tilburg doet er helemaal niet moeilijk over. Ze zegt het zonder aarzeling: “Soms ben ik heel erg eenzaam. Het is niet leuk, de hele dag alleen thuis zijn.” Maria kwam twintig jaar geleden vanuit Roemenië naar ons land. Inmiddels zijn de kinderen naar school of aan het studeren en komen de muren op haar af. Maar gelukkig is er één keer per week een ontsnapping. Dan gaat ze samen met anderen koken. En dat levert haar veel op, zelfs een nieuw huis.
Alle ritten geschrapt en boeken onmogelijk: drama Dinner Train nog groterDinner Train heeft al zijn ritten voor dit jaar geannuleerd en nieuwe boekingen zijn niet meer mogelijk via de website. Het Oisterwijkse bedrijf achter het rijdende treinrestaurant zit al langere tijd in de problemen. Mensen van wie de boekingen werden geannuleerd, worden niet terugbetaald en ook medewerkers wachten al langere tijd op hun salaris. Op sociale media spreken klanten van Dinner Train schande van de gang van zaken.
Poepbacterie uit drinkwater: koken is niet meer nodigInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel mogen weer gewoon water uit de kraan drinken. Het kookadvies dat sinds vorige week dinsdagavond in deze regio gold voor kraanwater is per direct opgeheven, zo laat Brabant Water maandagmiddag weten.
Inwoners zitten nog dagenlang zonder schoon drinkwaterInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel moeten nog dagenlang wachten tot het drinkwater schoon is. De definitieve oorzaak van de besmetting van het water met de E. colibacterie is nog niet gevonden. Sinds dinsdagavond geldt een kookadvies omdat in het drinkwater "hele kleine sporen" van de poepbacterie zijn gevonden.
Geen bronwater meer in de schappen na vondst poepbacterie in drinkwaterMensen slaan massaal mineraalwater in nu Brabant Water de E. colibacterie heeft gevonden in drinkwater in Boxtel en omgeving. De schappen in supermarkten in Boxtel zijn helemaal leeg. "Of we woensdag al water hebben, is de vraag", zegt een medewerkster. "Dat hebben we wel gevraagd, maar dat is misschien te kort dag. We hebben sowieso extra besteld voor donderdag."
'Femke Bol' in de vitrine bij patisserie in Vught: 'Ze lopen superhard'Patisserie De Rouw in Vught heeft sinds maandag beslag weten te leggen op een sportieve culinaire bijzonderheid. In de vitrine ligt een chocolade-lekkernij waarvoor je met hoge snelheid naar de Vughtse patisserie moet rennen: de Femke Chocolade-Bol. Enige haast is wel geboden om eigengemaakte chocolade-bol te bemachtigen, want op is op.
Wilde bramen plukken, maar pas op voor wriemelende wormpjesZe hangen weer in trossen aan de struiken en kleuren robijnrood en purperpaars, klaar om geplukt te worden. Langs de bosrand, in de berm bij wandelpaden, langs het spoor, overal kun je bramen vinden. Maar stop de gezonde lekkernij niet zomaar in je mond, want er wriemelt meer in rond dan je denkt.
0:59Slagers glunderen na rampzalig voorjaar: 'Het is eindelijk barbecueweer'Eindelijk schijnt de zon deze week weer volop in Brabant en dat betekent: barbecueën! De afgelopen maanden ontbrak het juist aan dat barbecueweer en dat hebben de slagers gemerkt. "Heel het voorjaar liepen we flink extra omzet mis, maar een lange nazomer zou het nog goed kunnen maken", hoopt slager Lars van Riel uit Oosterhout.
1:09Kweekvlees is nog niet op de markt maar we vinden er wel wat vanKweekvlees voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-je-bedshow. Het is voor ons 'simpele' mensen amper voor te stellen dat je vlees kunt eten zonder dat er een dier voor is geslacht. “We vinden het raar. Maar als we er langer over praten, ook weer niet.”
Kweekvlees is hard op weg naar ons bord, dit moet je wetenKweekvlees, het klinkt als iets eigenaardigs en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit op ons bordje ligt. Onlangs mocht een select gezelschap de allereerste kweekvleesburger in Europa proeven, gemaakt uit stamcellen van een koe. Maar wat is kweekvlees en wat kan het ons brengen?
Leon proefde kweekvlees en weet nu zeker: 'Ik wil m'n koeien laten leven'Een sissende hamburger, vers van de barbecue, terwijl de koe van wie het vlees komt nog vrolijk door de wei hobbelt. Je zou denken, dat is toekomstmuziek. Maar dit innovatieve stukje vlees is dichterbij dan je denkt. Veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode proefde de eerste kweekvleesburger in Europa. Hij hoopt in de toekomst een kweekvleesboerderij te openen op zijn erf.
1:20Oma Mia (92) kookt met kleindochter Bibi en is een grote hit op TikTokZe moet er zelf nog een beetje aan wennen, maar oma Mia is een ware hit op TikTok en Instagram. Samen met haar kleindochter Bibi Loomans kookt ze gerechten zoals vroeger. Honderdduizenden mensen bekijken de filmpjes van Bibi en Mia en er komt nu zelfs een kookboek. "Eerst durfde ik dit helemaal niet te doen."